Blogwalking Cara Mudah Nak Dapat Trafik

Saturday, 29 May 2010

Ini ada satu cerita berkenaan blogwalking nih.. (cewah!! cerita lak haha).. Sebenarnya ini cuma pandangan saya je sebagai orang baru.. Bagi yang lama bolehla bagi pandangan ya kalau ada apa-apa yang boleh dikongsi bersama.. Pada pandangan saya kalau kita nak buat blogwalking dengan cara mudah perlulah follow blog orang yang selalu buat blogwalking banyak-banyak. Kalau diorang tak nak follow balik terpulanglah kan.. Ini cuma untuk memudahkan kita untuk mendapatkan kunjungan balas daripada orang tersebut ketika kita melawat blog mereka..

Selepas kita follow diorang kita susun bloglist kita menggunakan "most recently update". Ini bagi memudahkan kita untuk mendapatkan kunjungan balik daripada diorang semasa membuat blogwalking berdasarkan susunan bloglist tadi tu. Selalunya Blog-blog yang berada pada list yang bawah adalah blog yang sudah tidah aktif tetapi masih ada juga blog yang aktif melakukan blogwalking cuma postnya sahaja yang tidak update.. jadi jangan ketinggalan untuk melawat blog yang kat bawah tu juga (kalau masih mampu) hehe..
Pada pendapat saya juga (ni haa.. lagi satu hehe..) Selalunya blog yang selalu update mudanh untuk mendapat kunjungan kerana blognya akan tersenarai pada bahagian paling atas dan selalunya orang yang memulakan blogwalking ni selalunya memulakannya daripada atas.. betul tak?? (siapa yang mulakan daripada bawah angkat tangan hahaha...) Kalau Tak percaya tengok gambar kat bawah ni ha!! yang trafik paling rendah tu sebab hari tu saya tak buat blogwalking sebab tak ada mood (PC rosak) jadi bad mood la orag putih cakap ngee...
p/s: Jadilah gunakan kelebihan anda sebagai follower ngee...

Award daripada Budak X Nakal

Monday, 24 May 2010




Haha... Kali ni award daripada Budak X Nakal lak dimana dia telah suruh saya amik award ni kat blog dye..( eceh!! macam vip lak rase hehe..) Sebenarnya dia ni baik hati sebab sudi bagi award ni kepada semua pelawat yang sudi melawat blog dia.. Kepada sesiapa yang berminat mahukan award ni bolehlah berkunjung ke blog Budak X Nakal ni hehe.. sekian...



Award Daripada Usop




Kali ni award daripada Usop lak.. haha.. macam dah penat je bercerita pasal award ni hehe... dah banyak betul award ni tak tau dah nak simpan kat mana hehe...


Award daripada Pereka Cerita







Yang ni lak award daripada Pereka Cerita dimana award ni diberikan kepada orang yang follow dia.. Saya nak ucapkan banyak-banyak terima kasih pada Pereka Cerita ni sebab berikan award ni kepada pengikutnya dan nak mintak maaf la sebab lambat ambil award ni haha... (sebab malas sikit nak update blog ni.. tu yang lama je jejak tu ad dalam shoutmix.. sekarang dah tak ada sebab hutang dah selesai haha...) jadi kepada sesiapa yang mahukan award ni bolehlah follow dia hehe...



Tag Kali Kesembilan








salam...

Kali ni lak tag daripada naddy lak.. dia ni memang ske btul tag orang... walaupun ada lagi tag tak terjawab ni tak apalah.. saya cuba jugak untuk jawab.. dah macam assignment lak rasa dia bagi kat saya..




Using only song titles from ONE ARTIST, cleverly answer these questions. You can't use the band I used. Try not to repeat a song title. It's a lot harder than you think!

Pick Your Artist:

Tak tahu nak minat kat sapa hehe..

Are you a male or female:
Boys boys boys.


Describe yourself:
suka makan percuma hehe...




How do you feel:
mengantuk

Describe where you currently live:
depan laptop

What's your Occupation:

taip- taip

If you could go anywhere, where would you go:
syurga hehe... Sapa tak nak??

Your favorite form of transportation:
terbang sendiri macam ultraman hahaha...

Your best friend is:

kawan-kawan

You and your best friends are:
kawanlah...

What's the weather like:

sejuk

If your life was a TV show, what would it be called:
ntah...

What is life to you:

biasa je..

Your current relationship:
biasa2 je...

Your fear:

adalah hehe...

What is the best advice you have to give:
hati-hati dijalan raya

Thought for the Day:
apa-apalah...

How I would like to die:
yang ni takut mati la..

My soul's present condition:
money honey. duit je ingat.hehe (tiru naddy haha...)

My motto:
mana leh bagitau.. (malu)

hah dah siap haha...




Kita tengok lak siapa yang kena hahaha....

best buat tag ni. buat lah. anda pasti terhibur (dan menyeksakan). hahaha.


Tag kali Kelapan

Saturday, 22 May 2010

thanks tw33tysw33t kerana dah tanda matdin..
tapi x apa la..
matdin jawab ja apa yang dia nak tu..=)

so, yang ditagnya ialah:

(a) Tulis 23 perkara rawak (random) tentang diri anda (tak kisah ler benda tu fakta keangan-angan
ker cita-cita ker imaginasi ker tentang ‘body’ ker awek, pakwe, makwe etc.)
1. Masa kecik2 dulu orang panggil mat
2. Masa kat sekolah orang panggil din
3. Dapat kat guru kelas lak Dia panggil matdin
4. Sebab tu saya guna nama matdin
5. Tak minat shopping
6. Suka simpan duit
7. Suka makan ais krim hehe...
8. Nasi ayam boleh gak
9. Suka warna yang tak menyakitkan mata
10. Tido je kalau dah x tau nak buat apa
11. Tak pun wat blogwalking
12. Tertunggu-tunggu bila nak sampai no 22 ni..
13. Terfikir siapa mangsa tag selepas ni hehehe...
14. Sambil tulis masih boleh fikir lagi ni nak tag sape haha...
15. Orang-orangnya kena tunggu dulu
16. Tau knape?? sebab kena tulis kat bawah la haha...
17. Suka main-main semasa bermain
18. Bila lak nak habis ni..
19. Masih terfikir-fikir apa nak tulis kat no 23 tu hehe
20. Nak ronda satu bumi dalam mimpi
21. Suka mimpi jadi hero haha...
22. dah nak habis haha...
23. yang ni lak ayat akhir .. kita tengok siapa yang kena?? hahahahaha....

(b) Tag lak benda ni kepada rakan blog anda (sekurangnya 5 orang)

1. naddy
2. unniesya
3. cute
4. geng belalang
5. chybee

(c) Kalau tak ikut peraturan, di mana keseronokan “TAG-TAGGED-TAGGING” ni :)


Award Daripada Norfa

Friday, 21 May 2010



haha.. kali ni dapat award daripada norfa lak.. sebenarnya norfa ni baik tau.. kalau nak award ni folloe je dia sebab dia bagi award ni pada semua follower dia hehe.. saya dah follow dia.. kawan-kawan bila lagi?? hehehehe....


Cara Mendapatkan Trafik Setelah Penat Blogwalking

Thursday, 20 May 2010

Kat sini saya nak kongsikan kepada semua orang yang sudi melawat blog saya yang tidak seberapa ni dan ini cumalah pandangan saya sahaja dimana ramai blogger yang melakukan blogwalking dengan tidak meninggalkan link address pada nama tu. Jadi ini akan menyusahkan blogger lain untuk membalas kunjungan tersebut dimana mereka ni tidak dapat masuk blog yang tidak mempunyai link address pada shoutmix atau cbox..

Saya ingin memohon maaf jika luahan daripada hati saya ni ada manyinggung mana-mana pelawat sebab mungkin saya tidak membuat kunjungan balik pada blog korang sebab ada antaranya yang tidak mempunyai link, jadi saya tidak tahu macam mana nak balas balik. Pada pelawat saya yang meletakkan link nama dengan betul itu tidak menjadi masalah untuk saya membuat kunjungan balik dan jika ada tersilap ejaan seperti blogspot tu tertinggal huruf tu menjadi seperti blogpot, yang itu saya masih boleh balas. :D..

Mungkin perkara ini juga terjadi kepada blogger lain yang tidak tahu link address pelawat mereka. Setakat ini itu sahaja lah yang saya nak luahkan daripada hati saya ni sebab saya tidak boleh membalas semua kunjungan kerana masalah seperti ini..

sekian terima kasih sebab sudi lawat blog saya hehe..

p/s tolong letakkan link nama dengan betul pada shoutmix atau cbox atau komen sebab jika anda tidak meletakkan link anda tu maka anda telah melakukan perkara yang merugikan sebab pelawat yang tidak mengenali anda dan tidak tahu alamat anda sukar untuk menjejaki anda kembali (cewahh!!!) haha....



Cara Buat Blogroll Bergerak

Wednesday, 19 May 2010



haha.. akhirnye pencarian untuk part ini akhirnya berakhir setelah saya telah berjaya mencari cara-cara untuk membuat banner atau teks bergerak seperti diatas. Terus kepada tujuan saya, saya sebenarnya nak kongsikan bagai mana untuk membuat banner atau teks yang bergerak keatas atau kebawah. Tetapi saya masih tidak aplikasikan benda tu dalam blog ni cuma try pada blog yang satu lagi.. nak bagitahu blog tu malu lak sebab blog tu sekadar nak cuba-cuba dan edit templete baru je hehe... Ok lah.. daripada bercerita panjang apa kata tengok kat bawah ni..

Download file ni dulu klik sini

Copykan kod kat dalam office ni kat javascript tu pada add gadget tu.






Pada tulisan yang warna hijau tu, korang boleh cuba tukar daripada up kepada down dan lihatlah hasilnya.

harap tips ni dapat membantu korang yang masih tercari-cari bagaimana nak buat blogroll bergerak atau banner bergerak atau teks yang bergerak.


Tag Kali Ketujuh

Tuesday, 18 May 2010

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

hahihuheho....... kali ni dapat lagi tag dari adah dan sy dh x tau dh nk ckp pe lg sbb ad lg tag x bls.... hehe...dah banyak draf dah pasal tag x terbalas lg ni (biasala.. org pemalas hehehe..) dan dalam tag ni ada rules yang tersendiri...
Rules :

It's harder than it looks...
Copy to your own notes...
Erase my answers...
Enter yours and tag twenty (20) people...
Use the first letter of your name to answer each of the following questions...
They have to be real...
Nothing made up...
If the person before u had the same first initial, you must use different answers...
You cannot use any words twice...
and
You can't use your name for the boy / girl name question...


1. What is your name : Matdin
2. A four letter word : S
3. A boy's name : Jeng3x... hehe ( My Father's name)
4. A girl's name : Adalah haha ( My Mother's name)
5. An occupation : Student
6. A colour : Green
7. Something you wear : Baju dan Seluar
8. A food : Nasi Ayam
9. Something found in the bathroom : Paip
10. A place : Terengganu
11. A reason for being late : Menunggu Orang
12. Something u shout : Jeritt!!!!!
13. A movie title : Ultraman
14. Something u drink : Lobak Susu
15. A musical group : xde kot
16. An animal : Kucing
17. A street name : Street Fighter
18. A type of car : Takde lagi



Ok..kita tengok lak mangsa seterusnya jeng3x.....

tw33tysw33t
naddy
dahlia
eikasyaza
dex


p/s: langgar syarat gak..xper eh..20/4=5...Ok rules da betul...hehehe (tiru ayat orang)


Tag Kali Keenam

Saturday, 15 May 2010

Salam.. Hari ni saya nak ucapkan ribuan terima kasih kepada cik naddy yang gedik kerana sudi bagi tag dan award pada saya hehe...




1~ Adakah anda happy skang ??
* happy la jugak sebab dapat balik kampung dah siap boleh makan free lagi hahahahaha..... kepada sape yang tak balik lagi tu jangan ____ hehe...


2~ Kenapa anda happy??
* Sebab dapat makan free la...


3~ Apa yang membuatkan anda happy??
* Dapat balik kampung
* Dapat makan free
* makan. i sangat suka makan. =) (tiru ayat naddy hehe..)


4~ Pernahkah anda menerima TAG??
* Pernah sampai tergendala untuk membalasnya hehe.. sebab sekarang ni sibuk sket (campur malashehe...)


5~ Nyatakan warna yang anda suker??
* Hijau
* Biru
* putih
* merah

6~ Berikan kepada 6 orang yg kamu mahu tag.sila beritahu kepada orang yang kamu tag supaya dapat respon(nak lebih pun boleh kurang pun boleh)

Calon2 nyer ~




7~ Nyatakan sifat orang yg anda tag..nak tulis panjang berjela pun takpa..asalkan anda happy..

adah ni ske panggil sy kiki.. sebab pe?? adala.. hik3x... dia ni seronok buat kawan sebab dia sembang macam budak kecik (walaupun umurnya tak kecik) mungkin sebab dia ni suka main dengan budak kecik haha...

dahlia ni saya anggap dia ni macam kakak la sebab dia tua dari saya.. tak macam adah sebab cara adah sembang macam budak kecik. kak dahlia ni banyak tolong saya time2 saya nak tukar templete walaupun saya kena buat dulu pada mulanya.. selepas dah tak tau nak buat apa barulah saya mintak tolong dari dia.. selalunya dialah yang selalu jadi mangsa soalan saya hahaha..... pada sesiapa yang ingin melawati blognya bolehlah masuk kat http://dahliajournal.blogspot.com dan blog barunya http://dahliajournal.com

eikasyaza ni orangnya suka warna hijau.. boleh dikatakan sumua benda miliknye warna hijau.. berdasarkan blognyalah.. dia juga merupakan salah seorang geng belalang sebab kehijauan yang disukainya terdapat pada belalang.. kepada sesiapa yang ingin mengenalinya bolehlah klik namanya haha....

8~ ni soklan cepu emas ini..adakah anda happy dengan apa yg anda ada?
* happy jugak sebab mula-mula main blog ni sekadar suka-suka je.. tapi selepas main je boleh dapat kawan lak.. itulah benda yang saya paling suka semasa main blog ni.. sebab itulah facebook pun kejap ada.. kejap tak ada hehe...