Cara Membuat Slider Recent Post Pada Sidebar

Tuesday, 29 June 2010

Kalau korang perhatikan pada sidebar sebelah kiri, korang akan nampak satu widget yang bertajuk "Recent Post" yang bergerak-gerak kan? Hari ni saya nak buat satu lagi nota untuk diri saya sendiri dan ingin kongsikan kepada sesiapa sahaja yang sudi lawat blog ni bagaimana cara-cara untuk buat widget seperti ni..

Cara-caranya ialah:


1. Masuk kat dashboard>design>add gadget>HTML/java script

2. copy script kat bawah ni dan masukkan pada ruangan content


<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js" type="text/javascript"></script>
<style media="screen" type="text/css">
<!--

#spylist {
overflow:hidden;
margin-top:5px;
margin-bottom:-20px;
padding:0px 0px -20px 0px;
height:350px;
}
#spylist ul{
width:270px;
overflow:hidden;
float:center;
list-style-type: none;
padding: 0px 0px;
margin:0px 0px;
}
#spylist li {
width:252px;
padding: 2px 2px;
margin:0px 0px 5px 0px;
list-style-type:none;
float:none;
height:70px;
overflow: hidden;
background:#FFFFFF;
border:1px solid #ddd;
}

#spylist li a {
text-decoration:none;
color:#A32929;
font-size:12px;
height:0px;
overflow:hidden;
margin: 0px 0px;
padding:0px 0px 0px 0px;
}
#spylist li img {
float:left;
margin-right:5px;
background:#EFEFEF;
border:0;
}
.spydate{
overflow:hidden;
font-size:0px;
color:#0284C2;
padding:2px 0px;
margin:1px 0px 0px 0px;
height:0px;
font-family:Tahoma,Arial,verdana, sans-serif;
}

.spycomment{
overflow:hidden;
font-family:Tahoma,Arial,verdana, sans-serif;
font-size:0px;
color:#262B2F;
padding:0px 0px;
margin:0px 0px;
}

-->
</style>

<script language="JavaScript">

imgr = new Array();

imgr[0] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";

imgr[1] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";

imgr[2] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";

imgr[3] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";

imgr[4] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";
showRandomImg = true;

boxwidth = 255;

cellspacing = 6;

borderColor = "#232c35";

bgTD = "#000000";

thumbwidth = 70;

thumbheight = 70;

fntsize = 12;

acolor = "#666";

aBold = true;

icon = " ";

text = " ";

showPostDate = false;

showcomments = false;

summaryPost = 40;

summaryFontsize = 10;

summaryColor = "#666";

icon2 = " ";

numposts = 20;

home_page = "http://URL korang.blogspot.com/";

limitspy=4
intervalspy=4000

</script>

<div id="spylist">
<script src="http://sites.google.com/site/testingsahaja/recentpostslide.js?attredirects=0&d=1" type="text/javascript"></script>
</div>


3. Edit spylist ul(lebar kotak) dan spylist il(lebar tulisan) mengikut kesesuian korang sendiri

4. Korang boleh tukar saiz gambar mengikut kesukaan korang sendiri dengan mengubah nilai thumbwidth dan thumbheight mengikut kesukaan korang sendiri..

Setakat itu sahaja untuk nota hari ini hehehe... Kepada sesiapa yang berminat boleh buat latihan ye hehehe...

Cashout Duit Nuffnang

Monday, 28 June 2010

Setelah sekian lama menunggu hasi daripada cik nuffnang ni dan dengan sedikit ayat bodek kat update survey ke apa ntah pada blog manager dalam akaun nuffnang tu, akhirnya lepas jugak nak cashout hehehe.... terima kasih pada semua pengunjung blog ni yang sudi datang memeriahkan lagi suasana disini bagi melayakkan blog serbaguna ni yang tak seberapa banyak kegunaannya walaupun tidak berapa padan dengan tajuknya haha...

mungkin suasana yang meriah ni.. (cewahh!! macam suasana hari raya je hehe..) menyebabkan cik nuffnang sudi memberi saya beberapa buffered earning yang membolehkan jumlah nilai terkumpul dalam akaun ini bertambah dengan cepat.. oleh itu dapatlah saya ceshout duit ni walaupun sudah layak untuk cashout pada awal minggu bulan ini tetapi ada orang cakap elok cashout pada akhir bulan tak tahulah kenapa ek.. Pada sesiapa yang nak tambah kenapa tu boleh tambah kat ruangan komen ye hihihi...



Kalau korang tengok jumlah duit ni jumlahnya tak adalah banyak sangat cuma 86sen je.. Sebenarnya nilai kat depan tu saya padam hehehe... kalau nak tahu korang tekalah hahaha... tak nak bagitahu haha (malulah sebab sikit je) ngee...

Metered Earning


Setelah sekian lama (tak lama sangat) mendapat buffered earning akhirnya tibalah penamatnya dimana satu kotak baru telah muncul kat dalam akaun nuffnang matdin ni.. Nak tau kotak apa?? Ni ha.. kotak metered earning dimana sudah terdapat tiga iklan yang selama ni memegang jawatan buffered earning telah meletakkan jawatannya didalam kotak metered earning..

Buat masa sekarang ni hanya tinggal satu je lagi yang masih menjadi buffered earning iaitu syarikat sim kad saya iaitu celcom.. Dah nak buat macam mana kan?? Setiap permulaan ada penamatnya. Betul tak?? Harap-harap selepas ni adalah juga syarikat yang sudi dan berani memegang jawatan buffered earning dalam Blog Serbaguna ni hehe...

Okeylah.. Setakat itu sahaja untuk hari ni hehehe.... Sekian terima kasih sebab sudi baca sampai nokhtah terakhir ni hehe...

Tag Kali Kedua Puluh Satu

Sunday, 27 June 2010

Kali ni tag daripada iza lak hehehe.. terima kasih ye sebab sudi tag hehe... lain kali tag la lagi ye hihihi...

Rules: It's harder than it looks! Copy to your own post, erase my answers, enter yours and tag people you want. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real; nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question.

1. What is your name : din
2. A four letter word : abcd
3. A boy's name : ali
4. A girl's name : aminah
5. An occupation : makan dan tido
6. A color : hijau, biru, putih dan warna-warna yang sedap dipandang hehe..
7. Something you'll wear: baju dengan seluar
8. A food : ais krim
9. Something found in the bathroom: pili air
10. A place : rumah
11. A reason for being late : tunggu orang
12. Something you'd shout : wah!!!
13. A movie title: dragon ball
14. Something you drink : air
15. A musical group : ntah
16. An animal : arnab
17. A street name : lorong
18. A type of car : tak ada kereta
19. Title of a song : jong-jong inai


Award Daripada ana_j dan meISsaya

Saturday, 26 June 2010

Kali ni dapat award daripada dua orang sekaligus hehehe... Award ni daripada ana_j dan juga meISsaya haha....


ceritakan bagaimana usaha korang untuk mencomelkan blog korang.
usaha blog orang dan try godek2 untuk tukar dan tambah pape yan patut dan buang pape yang patut hehe...

website yg korang slalu pegi utk membantu korang mengedit blog.
macam-macam sebab saya main search kat google je dan tanya orang juga hehe...

tuliskan lima perkataan yang menggambarkan diri korang.
1.suka
2.haha
3.ceria
4.pemalu
5.suka edit blog tapi tak reti

tag kawan2 korang yg korang rasa patut menerima award ini.
1.mashi
2.cute
3.unniesya
4. sape-sape yang nak amik dipersilakan ye hehe...

Award Daripada Mashi

Friday, 25 June 2010

Kali ni award daripada mashi lak hehehe.. time kasih ye mashi hehe...

1.anda mesti memuji si pemberi award.
Hai si mashi yang comel hehehe...

2.sila beri award ini kepada 10 bloggers yang lain.

3.anda mesti memberitahu kepada 10 blogger tadi.
dah

4.bagaimana anda boleh digelar sebagai blog yang best, great.
Entah... Saya pun tak tau.. men jalan2 kat blog orang je hehehe...

Isu Apa Yang Sesuai Nak Buat Post?




Hari ni hari Jumaat.. Alahai hari ni takde post lak nak tulis.. Post untuk esok ada je.. hehehe... Nak buat macam mana kalau dah takde apa-apa nak tulis hehehe... Dalam takde



post yang nak ditulis akhirnya tertulis juga post ni hehehe...

Ada sesiapa yang boleh tolong berikan idea selain daripada idea untuk membuat post selain daripada skandal ke, gosip sana-sini dan yang boleh memburukkan nama orang lain ek walaupun memang diorang tu buat salah? Kita pun buat salah jugak kan Kalau kita mengaibkan diorang hehe... Buat masa ni terfikir idea Pasal FIFA World Cup je hehe...

Walaupun isu pasal World Cup tu mungkin hangat dan panas tapi nak buat post pasal apa ek? Takkan nak buat pasal result je? haha.. Kalau hari-hari buat post pasal result World Cup je, nanti sekali tengok je post yang berderet-deret pasal post bosan jugak..

Hahaha.. Akhirnya tertaip juga luahan hati yang tak ada modal nak buat post untuk hari ni hehehe..... Harap korang semua tak bosan untuk membaca luahan hati yang sedikit-sebanyak mengarut ni hahaha(gelak sorang-sorang)........

Award Daripada Dela

Thursday, 24 June 2010

Kali ni award daripada dela lak hehe...



Pada sesiapa yang nak amik award ni dialu-alukan hahaha..

p/s: jangan lpe letak nama saya sekali tu hehehe...

"SIAPA REMEDY?"



Siapa dia remedy?? Rasanya korang penah dapat kunjungan remedy ni kerana saya selalu dapat kunjungan daripada dia ni.. Selalunya dia akan datang ke blog saya dengan mesej yang menarik perhatian saya untuk klik dan masuk ke blognya. Kali ini saya amat tertarik untuk membuat entry ni untuk mendapatkan ebook percuma dimana perlu membuat post untuknya bagi mendapatkan ebook percuma.. Harap-harap dapatlah ebook tu ye hehe...

Dan setakat ni rasa-rasanya trafik cik remedy mesti mantap maklumlah kalau dah boleh ajar orang cari trafik tu mestilah trafik cik remedy mantap kan?? hehehe... cuba korang tengok gambar kat atas tu.. mungkin tu gambar cik remedy yang sedang bercuti sambil menunggu trafik masuk kat blog dia kan?? maklumlah proses blogwalking yang cepat dan sistematik membuatkan cik remedy ni boleh berehat panjang kan hehe... Walaupun nampak bersantai dah duduk rileks sahaja kan.. trafik masih mencanak.. Memang best kan?? hehe...

Sekali tengok gambar tu siap duk atas perahu lagi tu sambil bersantai..owh!! bestnya kalau boleh duduk rileks macam tu sambil menunggu trafik masuk ke blog.. Kalaulah saya yang duduk macam tu, sudah tentu trafik macam ciput je hihihi... Kepada sesiapa yang mahu membuat post seperti apa yang saya telah buat sekarang ini, bolehlah masuk ke sini dahulu untuk mendapatkan detail apa yang dimahukan oleh cik remedy ni haha... Lagi sekali cik remedy ni suruh letak satu link utama blog dia kat post dan dua lagi link dari mana-mana post dari blog remedy gak.. link 1 dan link 2 lah agaknya hehe...

Harap-harap tak terlambat lagi nak dapatkan ebook percuma tu.. (termengah-mengah kejar ebook percuma)

Laporan Trafik Minggu Ini

Haha... laporan trafik minggu ini akhirnya berjaya melepasi target dimana target sebenar setakat 200 unit sahaja.. Walau bagaimanapun target tersebut terlebih sedikit dah nak buat macam mana kan?? Benda yang tak dirancan tuba-tiba terjadi.. hehehe.... Bukan nak tunjuk sangat trafik ni tapi dah tak ada modal nak buat post.. Kenalah juga buat post pasal trafik manalah tahu kan trafik boleh naik lagi ekekeke...

Kat bawah ni ada sedikit laporan pasal trafik untuk blog matdin je hehe.. blog orang lain takde ye hehe...
haha.. Kalau nak tengok lebih jelas boleh klik gambar kat atas tu ye hehe..


Yang ni lak data trafik bagi setiap hari pada minggi ini hehehehe... Harap korang semua tak jemu untuk menjenguk blog in selalu ye.. tanpa korang semua takdelah trafik untuk blog ni.. klau ada pun sebab saya yang masuk sendiri hehehe...

Award Daripada Qaseh

Wednesday, 23 June 2010



Yang ni award daripada qaseh.. terima kasih ye qaseh hehe... Walaupun penah dapat award ni dulu.. kena buat lagilah post untuk award ni sebab orang yang baginya lain-lain hehe.. betul tak?? apa-apa pun award ni ada jugak soalan yang kena jawab hehe...



it's tyme to answer the question,,



1- apa nama blog kamu dan kenapa letak nama tu
blog serbaguna.. sebab memang nak letak macam-macam benda pun dalam ni hehe

2- apa nama url blog dan dari mana datangnya idea tue
http://sukahaha.blogspot.com idea tu datangnya daripada gmail saya sayasukahaha tapi terlalu panjang jadi saya buanglah saya kat depan tu hehe

3- apa method dalam penulisan
tulis je apa-apa yang terlintas asal takde motif kutuk-mengutuk dan tak memburukkan orang lain sudahlah..

4- pernah rasa nak hapuskan blog? sebab musababnya?
tak pernah pun.. jadi takdelah sebabnye kan?? hahahaha...


5- pernah ahli keluarga anda baca blog nie?
ada jugak..

6- apa perasaan anda bila ada orang kata blog anda buruk sedangkan
ada orang lain cakap blog anda cantik
Rasa nak edit bagi lagi cantiklah haha


7- bila blog anda diberanakkan?
tak igat gak.. hehe

8- siapa orang pertama yang tahu anda ada blog?
orang yang ajar saya buat blog

9- apa perasaan anda bila ada orang berkata tentang blog anda di sekolah
buat bodoh je.. bukan saya ada buat gosip panas pun atau siarkan aksi panas orang pun hehe..

10- 6 orang yang bakal di tag.
1. ana_j
2. meISsaya
3. dela
4. naddy
5. cute
6. miera

Contest Daripada Ustaz Love



Saya sukakan blog ustaz love kerana pemiliknya merupakan seorang yang baik dan suka datang ke blog saya selalu selain sedia meningkatkan trafik pengunjungnya.

Tag Kali Kedua Puluh

haha lagi hahaha...
Kali ni kena tag daripada ustaz love dan azie pula.. Nampaknya matdin dapat lagilah modal untuk buat post hehehe... Maklumlah modal untuk buat post terlalu kurang buat masa ni.. bila kena tag bertambung-tambung.. maka bertambunglah draft dan schedulled kat dalam edit post tu hehe...



1. Adakah anda rasa happy sekarang?
Happy la sebab ada modal untuk update blog haha


2. Kenapa anda rasa happy?

Sebab blog akan terupdate lagi haha...
3. Apakah yang boleh membuatkan anda happy?
Bila blog update trafik mudah nak dapat hehe...
4. Nyatakan warna yang anda suka?
Hijau, biru, pink, putih dan warna yang ceria hehe...
5. Beritahu 9 orang yg anda mahu Tag:
Terima kasih kepada ustaz love dan azie sebab sudi tag saya ye.. nnt taglah saya lagi hehe...

Award Daripada Miera, mijie dan yua zawa

Tuesday, 22 June 2010

Award daripada miera, mijie dan yua zawa lak hehe... Nampaknya lagi sekali saya mendapat award yang berganda.. Walau bagaimanapun postnya saya buat single je hahaha... Award kali cu cukup besar macam piala dunia lak hehehe...


dah dapat award kena jawab soklan pulak. jom tgok soklan dia.. macam m'gerunkan jerk!..

Write 5 interesting facts about the person who gave you this award
::baik hati
::selalu datang blog saya
::blognya selalu didatangi oleh saya hehehe...
::dua orang perempuan
::lagi seorang lelaki
::cantik dan hensem haha...

Jot down 10 interesting facts about yourself of your hobbies
::minat main game
::minat download apa-apa yang penting
::minat tengok ikan
::minat godek-godek komputer
::minat godek-godek templete walaupun tak reti hehe..
::minat tag orang haha...
::minat makanan yang sedap bila lapar
::minat tidur bila mengantuk
::minat main congkak(dulu-dulu)
::minat main carrom dulu-dulu)

Picks your 10 most deserving receipients and describe them
  1. krole
  2. norfa
  3. dela
  4. unniesya
  5. cute
  6. naddy
  7. zilajai
  8. atiqah
  9. belladie
  10. mia liana


Buffered Earning Kali Ketiga dan Keempat

Hehehe... Setelah menilik-nilik akaun nuffnang terjumpa pula buffered earning yang asyik muncul kat blog ni hehehe... baru beberapa hari lepas dapat buffered earning akhirnya dapat lagi tanpa diduga hehehe... seronok betul hehehe... tgkla kat bawah ni ngee....



Oleh kerana nilainya yang memalukan.. terpaksalah dirahsiakan ye hehehe...sorry ye pada sesiapa yang tertanya-tanya berapa jumlahnya hehehe...(kalau adalah hehehe...)

Award Daripada Syaza

Monday, 21 June 2010

Haha.. Kali ni ada award daripada cik syaza lak hehehe... dia bagi ni sebab saya ni follower dia kot ngee... kepada sapa-sapa yan berkenan dengan award ni jemputlah jadi follower cik syaza ni sebab award ni untuk follower 50 terawal.. Walaubagaimanapun, cik syaza juga mengalu-alukan follower dalam kategori lain untuk mengambil award ni hehehe... terima kasih ye cik syaza ngee....


Inilah awardnya hehehe...

Keyword Yang Pelik

hahaha... Ada bunyi macam alat dalam poket doraemon tak?? hehehe.... Kali ni nak citer pasal keyworg yang saya jumpa dalam nuffnang saya pada bahagian analytics tu hehe... Perkataan ni bukan sahaja tak terdapat dalam blog saya kot tetapi hurufnya juga tidak ada kot... Cuba lihat dalam gambar kat bawah ni dimana ... lihatlah sendiri hehehe..


Inilah gambar yang saya maksudkan tu.. ada tulisan jawi ke dalam blog saya ni?? Ada sesiapa yang jumpa tulisan jawi dalam blog saya selain daripada dalam gambar post ni ?hehehe...

Buffered Earning Kali Kedua

Sunday, 20 June 2010

Hahaha... Nampaknya kali ni dapat lagi buffered earning dimana nilainya dirahsiakan atas alasan yang memalukan hik3x... Walaubagaimanapun saya berasa sangat seronok kerana cik nuffnang sudah mula memberi saya buffered earning selepas sekian lama berblogging(baru lagi sebenarnya hehe...)


Gambar kat atas inilah buffered earning yang saya dapat hehehe...

Cara Membuat Tulisan Kelip-Kelip

Hehehe... Kali ni saya nak buat tutorial berkenaan tulisan yang boleh berkelip-kelip seperti ini hehehe... Bukan nak tunjuk pandai ke apa.. Sebenarnya saya pun baru tahu cara nak buat ni daripada kak dahlia hehehe... tepukan gemuruh untuk kak dahlia.. plak3x...(tepukan gemuruh) hehehe... Lagipun tutorial ni untuk rujukan saya sendiri pada masa akan datang apabila saya terlupa cara-cara nak buatnya nanti.. Blog saya ini sebenarnya ibaratkan nota juga kepada saya.. untuk rujukan sendiri juga pada masa akan datang hehe...
Cara-cara nak buatnya ialah:

  1. Taipkan dahulu perkataan yang nak dikelip-kelipkan tu contuhnya perkataan 'saya'.
  2. Selepes tu letakkan tanda <blink> sebelum perkataan 'saya tadi.
  3. Selepas tu letakkan tanda </blink> selepas perkataan 'saya' tadi.
  4. Hasilnya ialah saya


Hasilnya ialah saya

p/s: perkataan yang ditaip tadi boleh diletakkan link dan warnanya juga boleh ditukar hehe...

Pada sesiapa yang nak simpan nota seperti ni dalam blogger yang perlu memasukkan kod html tu masuklah kat sini dulu untuk tukar kod tersebut supada kod tersebut tidak ditukar terus pada kod html dalam post hehe... yang ni lak norfa yang bagitahu saya.. tepukan untuk norfa juga hehehe...

Award Daripada Ju Juliet

Saturday, 19 June 2010

Wah!! dapat award lg ngee... Kali ni award daripada ju juliet dan ustaz love lak hehehe... terima kasih ye pada ustaz love dan ju juliet sebab sudi bagi award yang comel ni kat saya... siap dapat pangkat A+ lagi tu hehehe....


1/ What do you feel to know that you got this award..
Mestilah rasa gembira.. kan dapat hadiah haha...

2/ List down 7 blogs that deserve this award..

  1. diea
  2. Firdani
  3. tiefazatie
  4. adah
  5. naddy
  6. chybee
  7. mijie

Cerita Mana Panas

Sekarang ni semua orang tahu pasal Piala Dunia atau orang putih cakap World Cup. Kalau bukan semua pun mesti adalah juga yang tidak tahu kot.. Tapi sebelum ni cerita pasal artis sangat panas sampai ada blog tu boleh dapat trafik yang tinggi daripada cerita tu hehehe... Daripada Akademi Fantasia sampailah dot.. dot.. dot.. Tapi Kalau nak dibandingkan dengan Piala Dunia ni, korang rasa cerita mana lagi panas hehe...

Inilah model bola yang orang suka kejar ni hehe....

Google Page Ranking

Friday, 18 June 2010

Aduhai... dah banyak kali dah tukar templete ni siap edit-edit dan buang tanda orang punya lagi... tapi page ranking atau secara ringkasnya pr masih tak naik-naik.. Tengoklah pr saya kat sidebar tu daripada dulu lagi nilainya satu.. Adakah blog saya ni masih tak boleh naik sikit lagi pr nya tak kisahlah walaupun sikit sebab memang tak logik juga kalau nak naik banyak dengan post yang ala kadar je.. hehehe...
Ada sesiapa yang nak bagi cadangan untuk meningkatkan pr lagi tak? hehehe... Segala cadangan boleh ditinggalkan dalam ruangan komen ye hehe...

Piala Dunia

Hahaha... kali ni tak tau nak kupas pasal apa.. Tapi malam tadi ada gak tertengok game semasa argentina lawan korea tu .. Argentina menang 4-1 dengan korea tu hehehe... Game tu memang best jugaklah.. Bahagian depan tu macam laju je.. messi asyik kena jaga je hehe.. Tapi diorang tak leh jaga semua sebab bilangan pemain sama banyak hahaha... Alang- alang dah buat post pasal piala dunia ni atau orang putih cakap "world cup".. nak gak letak gambar piala dunia ni hehehe... Tengoklah kat bawah ni hehe...


Gambar Dari Google


Inilah dia piala dunia yang keemasan warnanya yang menjadi kegilaan pemain bola yang berkejar-kejaran hanya sebiji bola dan juga sebiji piala seperti diatas hehe...

Award Daripada Firdani

Thursday, 17 June 2010

Haha... Akhirnya dapat lagi award. Kali ni daripada firdani lak haha.. terima kasih ya firdani hehe... walaupun saya penah dapat award ni demi persahabatan maya ni, saya buat juga post untuk dia hehe.. ok tak firdani hehe... Tapi memang selalu saya buat macam tu pun.. Saya akan buat post untuk orang yang bagi saya award atau tag tak kisahlah sapa-sapa pun.. ngee...

~15 org yang ak rase blog dorg sme cun mcm ak..:D~

  1. ju juliet
  2. krole
  3. dela
  4. afayufu
  5. imesra
  6. belladie
  7. whity mommy
  8. hasmadi
  9. nardnaddy
  10. blur
  11. aril lanang
  12. jieda
  13. garuda
  14. cute
  15. unniesya


~7 things about ME~

♥perlu makan
♥perlu tidur
♥suka online
♥suka main
♥suka haha
♥perlu minum
♥ada blog haha

Nuffnang Datang Lagi

Hehehe... Hari ni nuffnang saya datang lagi ngee... Siapa yang pujuk ek?? ngee... Pandai betul orang tu....



Terima kasih pada yang sudi melawat ya... Pagi ni nak tunjuk gak yang nuffnang saya datang balik... Terima kasih untuk nuffnang gak sebab sudi kembali disiang hari ngee... Tapi tidak tahulah nuffnang saya ni ada balik.. Jangan hilang lagi sudahlah hehehe...

Mana Nuffnang Saya??

Wednesday, 16 June 2010

Hahaha... nape saya buat tajuk macam tu ek?? hehehe....


sejak kebelakangan ni nuffnang saya asyik-asyik malu je nak keluar.. nape ek?? sape yang mengorat nuffnang saya ek?? (angkat tangan cepat) hehehe.... Sekarang saya update survey tu balik harap-harap syarikat nufnang dapat pujuk nuffnang saya tu supaya tidak malu-malu lagi nak keluar.. hehe... kalau dapat buffered earning lagi mesti best (bodek kat nuffnang sikit ) hehehehe...

Tapi tak tahulah bila korang datag tanpa saya sedari nuffnang ni suka keluar pula kan!!!.. Kalau nuffnang ni suka keluar pada masa korang datang tu baguslah hehe.. Tapi sekarang ni saya rasa dia ni macam malu-malu je hehehe....

Blogwalking Dengan Lebih Berkesan Dengan Wawwi

Tuesday, 15 June 2010

hehehe... Kali ni saya nak buat satu post berkenaan dengan wawwi.. Rasa-rasanya sudah ramai yang tahu berkenaan dengan wawwi ni kan?? tapi pada yang masih belum tahu wawwi ni merupakan satu widget yang kita boleh gunakannya untuk membuat blogwalking tetapi lebih mudah untuk meningkatkan trafik kerana ramai orang yang akan tergila-gilakannya sebab dengan menggunakan wawwi ni kita boleh mengumpulkan point tu untuk ditukar dengan duit kot ngee... (saya pun tengah pening-pening lagi).. maklumlah baru join hehehe...cara-cara nak daftarnya boleh baca rujuk gambar ni..


Selepas tu korang tekan butang [+]blog/kod widget.. Selepas tu korang akan nampak satu koding yang panjang untuk dimasukkan dalam widget korang tu.. selepas tu korang jalan-jalanlah kat blog orang sambil promote lak untuk dapatkan downline he
hehe...

Korang Gemuk??, Kurus??, atau Normal??

Monday, 14 June 2010

Hahaha... Korang rasa korang termasuk dalam kategori apa ha?? korang rasa korang gemuk?? saya tak tau apa yang korang rasa hehehe.. korang rasa korang kurus?? saya pun tak tak tahu apa yang korang rasa.. atau korang rasa korang memang dah normal??..

Okay.. Kat sini saya nak kongsikan sesuatu yang boleh menentukan bmi korang atau dengan nama panjangnya "body mass index".. Dengan menggunakan benda ni, korang boleh menentukan bmi korang dengan memasukkan berat korang dengan tinggi korang sahaja kat benda alah ni.. nanti korang akan tahu keputusannya hehehe...

korang checklah sendiri bmi korang tu kalau nak tahu korang tu termasuk dalam kategori apa hehehe.... Kalau tak boleh download bagitahu ya!!! Selamat mencuba...

Award daripada cute

Sunday, 13 June 2010

award ni lak saya dapat daripada cute ngee.. terima kasih ye cute.. pada sapa2 yang nak berkenalan dengan dia ni bolehlah jenguk kat sini.. atau klik je namanya hehe..... terima kasih ye cute.. ngee.






Aku nak bagi award kuat makan ni kat 5 orang kawan blogger yang lain. Tak tahu la kawan2 kuat makan atau tak.hehe...

saya nak bagi award ni kat budak-budak ni lak hehe...

ana joe
eikasyaza
miza
dela
atiqah
zilajai
naddy
tweety
norfa
krole
cute
adah
cyberboy

kepada sesiapa yang tak dapat tu jangan terasa ye sebab saya amik secara random je.. amik dari orang yg saya dah tag lepas-lepas ngee... Kalau korang rasa nak gak korang amik la.. pastu korang tulis daripada en matdin hihihihi...

Tag Kali Kesembilan Belas

Saturday, 12 June 2010

Assalamualaikum dan salam sejahtera....
Kali ni saya dapat tag daripada adah dan mashi lak hehe.. dua2 bagi saya tag yang sama jadi lagi sekali lah eh.. tak tau kali keberapa dah saya sekalikan orang yang tag saya benda yang sama ni hehe... ok.. terus kepada tag..

1.Soalan pertama : adakah anda rasa anda hot?
Hotlah.. sebab tak sejuk...
2.soalan ke-dua: upload wallpaper yang anda guna sekarang.



3.Soalan ke-tiga : cerita pasal wallpaper tersebut.
Wallpaper ni pasal ubuntu dan saya suka walpaper ni sebab nampak macam cool.. maklumlah tengah hot sekarang ni ngee...

4.Soalan ke-empat : bila kali terakhir anda makan pizza?
Pada tahun ntah.. dah lupa dah hehe..

5.Soalan ke-lima : lagu paling latest anda dengar.
Anak itik tok wi

6.Soalan ke-enam : apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini?
Tak ada buat pape

7.Soalan ke-tujuh : selain nama sendiri, anda dipanggil nama apa?
Nama adik haha.. sebab orang tertukar

8.Soalan ke-lapan : tag lagi lapan orang.
1) krole
2) norfa
3) dela
4) mia liana
5) belladiea
6) naddy
7) zilajai
8) atiqah

9.Soalan ke-sembilan : siapakah orang no. 1 kepada anda?
dia adalah kawan maya saya hehe

10.Soalan ke-sepuluh : katakan sesuatu kepada orang no.5
semoga datang melawat blog saya selalu hehe

11.Soalan ke-sebelas : no. 3 ada hubungan dengan sapa?
no 3 ada hubungan dengan orang yang kawan dengan dia r hehe...

12.Soalan ke-duabelas : bagaimana pula dengan no.4?
no 4? hahaha..kawan maya saya gak tu hehe...

13.Soalan ke-tigabelas : pesanan kepada orang no.6
makanlah telur selalu hehe...

14.Soalan ke-empat belas : kata2 cinta untuk orang no. 2.
I love you hahaha... (main2 je.. sebab dah soalannya nak macam tu ngee.. jangan marah ye main2 je tu.. sape suruh tanya macam tu haha)

15.Soalan ke-lima belas : adakah no.7 dan no.8 mempunyai persamaan?
ada persamaan..perempuan hehe

16.Soalan ke-enambelas : berikan 5 perkara yang anda tawu tentang orang yang mengetag anda.
perempuan
selalu dtg blog saya
comel molek
baik kot
mesra rakyat hehehe...

18.Soalan ke-lapanbelas : perasaan anda semasa buat tag ini.
Suka jawab tag ni...Sebab dah tak ada apa nak buat haha

19.Soalan ke-sembilanbelas : adakah anda tau si razman itu sengal
ntah

Soalan ke-duapuluh : gay or less?
ntah soalan ni tuju pada siapa ni?? hehe

Award daripada matikatak

Friday, 11 June 2010

hahaha.. kali ni award daripada matikatak lak hehehe... pelik lak sekali baca matikatak bukannya katak mati ngee.... main-main jap ye matikatak haha... awardnya ada kat bawah ni ha hehe... ada tiga tu.. banyak tu.... tapi saya nak satu je hehe.. kalau korang nak mintak r dengan matikatak.. rasanya dia bagi free je tu hehe.. thanks ye matikatak hahaha..




Tag Kali Kelapan Belas

Thursday, 10 June 2010

hehe.. banyak betul tag kat blog ni kan?? nak buat macam mana dah orang suruh buat.. sekurangnya ada jugak benda yang nak dipostkan kan?? Kali ni tag daripada cheximm lak.. dah lama dia bagi tapi hari ni baru sempat buat.. lagipun sebelum ni dah banyak tag yang kena jawab sebelum tag ni hehe.. seri ye chexminm sebab lambat balas. Apa-apapun terima kasih ye chemimm ngee...


1. ucapan time kaseh kpd blogger yang tag anda & sertakan blog link sekali

Dah buat kat atas tu hehe..

2. tagkan kat kawan2 yang akan layan berangan terok ngan korang



3. start berangan now..!! list kan sume angan2 tuh

nak makan makanan yang sedap dan sihat selamanya... nak duit banyak macam kat atas tu supaya kalau tak ada kerja pun boleh hidup senang gak ngee... ok tak angan-angan ni ngee....

Award daripada abu luqman

Kali ni award daripada abu luqman.. hehe.. dia suruh saya amik kat blog dia tu... hihihi... tengoklah kat bawah tu.. banyak award yang dia bagi ngee...


. COPY AWARD INI MACAM DAPAT GRAMMY AWARD
Apa perasaan anda...How u feel

2. BERITAHU SAPA DAN LINK PEMBERI AWARD INI:-
dah jawab kat atas tu ngee...

3 Namakan lima nama yang selalu kawan panggil
mat
din
matdin
lagi dua dah tak ada kot!!

4. Apa yang anda buat semalam:-
tengok monitor

5. Kenapa ya Abu Luqman suka sangat dengan Kapal Ye ?
suka naik kapal kot

6. Lima perkara yang membolehkan kita gembira...
makan
tidur
sihat
bermain
main-main

7. APA PERASAAN ANDA MENJADI BLOGGER.
seronok

8. LAMAN MAYA MANA LEBIH MUDAH DIKENALI FACEBOOK ATAU BLOG. ?
blog kot sebab facebook dah lama delete ngee...

9. Apa sumbangan anda terhadap orang Islam yang di tindas..
ntah..


Tag Kali Ketujuh Belas

Kali ni kena tag oleh wani, nadiah, mashi dan mamaharith lak. Tapi mashi bagi saya award macam kat bawah tu dan ada soalan yang sama kat bawah tu. walaupun masanya dan orangnya tak sama tapi tagnya sama jer.. Jadi saya sekalikan jelah ye hehe... antara isi kandungan tagnya ialah .. tengok kat bawah hehe... Terima kasih ye semua ngee...






1. Thank and link the person that tagged you

Terima kasih kepada wani nadiah dan mamaharith.. dah link kat atas tu ngee...


2. Tag 15 bloggers you've recently discovered and think fantastic


3. Contact that blogs and let them know they've been tagged
nanti saya bagitahu hehe...


4. State 7 things bout yourself
pemalu
suka makan
suka tidur
suka main dengan internet ngee...
suka haha
ada blog hehe
makan makanan

siap dah jawab tag!

AWARD PENYAYANG

Wednesday, 9 June 2010


ni akan di beri oleh ASC kepada Bloger-bloger yang bertuah...hehehehe..Tapi Untuk Mendapatkan Award ni penerima haruslah membuatkan entri award ni..tak perlu susah-susah copy jek ayat-ayat kat bawah tu.letak kat blog masing-masing ok.Selamat Beramal.

Anak Comel ini namanya airen nurain bt nazemir. panggilan manja ain. adik ain berumur 3 tahun. anak comel ini mengalami masalah kesihatan yang memerlukan kita membantunya.

pertemuan encik nazemir dan gap hanya sekali. disitu dia menceritakan segalanya. selesai sahaja pertemuan selama 5 jam, aku tak bertangguh lama lagi. anak kecil ini wajib dibantu.

ini kisah penderitaan adik ain, aku permudahkan kronologi nya.

BANTUAN MENAMPUNG KOS PERBELANJAAN RAWATAN DIALISIS CCPD

pada 13hb april 2010, adik ain telah dirujuk dari hospital besar tengku ampuan rahimah,klang ke wad unit rawatan rapi (ICU) hospital selayang. pada waktu itu adik ain memerlukan bantuan pernafasan dan juga rawatan haemodialysis (cuci darah).keputusan darah menunjukkan bukti darah adik ain kotor didalam tahap merbahaya dan perlu di cuci dengan segera.

Adik Ain telah dikeluarkan dari ICU hospital selayang selepas 4 hari dan telah menjalani rawatan haemodialysis selama 4 minggu tetapi buah pinggangnya masih belum pulih.

pengambilan tisu daripada daripada buah pinggang awal bulan mei menyatakan bahawa kerosakan ini kekal dan tidak mempunyai peluang cerah untuk pulih.

keputusan telah dibuat untuk mendapatkan rawatan dialysis dalam bentuk CCPD.CCPD bermaksud kaedah mencuci melalui peritoneal dialysis tetapi ia perlu dijalankan pada waktu tidur selama 8 hingga 10 jam sehari. kaedah CCPD ini memerlukan mesin cycler yang disewa dan penukaran tiubing pada setiap malam.

kaedah haemodialisis pula membebankan keluarga kepada encik nazemir. jika kaedah ini dilakukan maka, perbelanjaan ulang alik dari klang ke hospital selayang memerlukan lagi satu kos tambahan.

pakar yang merawat adik ain menyarankan agar kaedah CCPD lebih sesuai untuk kanak-kanak kecil seperti ain, berumur 3 tahun dan beratnya sekitar 12 kg sahaja.

kenyataan diatas aku ambil daripada surat rasmi pakar yang merawat adik ain.iaitu dari
dr wan jazilah wan ismail
no pendaftaran penuh : 27343
ketua jabatan pediatrik dan pakar perunding buah pinggang kanak-kanak
hospital selayang
lebuhraya kepong selayang
batu caves 68100 selangor.
email : wanjazilah@selayanghospital.gov.my

konklusi kepada artikel penting ini.

1) keluarga adik ain memerlukan bantuan kewangan untuk bayaran kos CCPD
2)surat-surat rayuan telah dihantar kepada beberapa agensi.jawapan dalam proses
3)dokumentasi surat rasmi/masuk wad/sebutharga dll yang berkaitan ada banyak.namun gap telah lihat dan menyimpan kesemua salinannya.tak sempat scan pasal banyak sangat.
4)mohon yang bermurah hati menolong meringankan beban keluarga ini.
5)mohon bloger/pembaca link dan sebarkan artikel ini kepada rakan.

hubungi bapa adik ain :
en nazemir 012 620 7010 untuk menghulurkan bantuan atau sumbangan boleh terus disalurkan kepada a
kaun bank islam beliau. 120100 2463 6941







Tag Kali Keenam Belas

haha.. kali ni dapat lagi tag daripada ana joe lak.. boleh tgk kat bawah ni ha hehe...





Dalam tag kali ni ada undang² yang saya kena ikut ye. Ngeh². Okey undang² nye ialah;

Bagitahu siapa dan link blog pemberi tag ni

Five name that people call you
mat
din
matdin
*tu je kot tak cukup kot ngee..


Five Important Dates in your life
erm... setiap hari pentng ngee...

Five things that you done yesterday
tekan suis on laptop
tekan suis modem
duduk atas kerusi
menghadap laptop
taip-taip

Five ways to be happy
suka haha
makan(time lapar)
rileks
online(tengok mood)
sihat

Five favourite movies
ultraman
hagemaru
ninja boy
monkey magic
dragon ball

Five favourite places for vacation
atas katil
pulau tioman
pulau pangkor
pulau redang
kedai makan

Five reasons you answer the survey
dahjawab soalan
nak update post
nak cari trafik lagi ngee...
tak ada idea lagi nak buat post
isi masa cuti hehe...

Five persons to tag