Asyik Keluar Window Open With Bila Nak Bukak Pendrive

Friday, 26 March 2010




Pernah tak keluar kotak seperti diatas selepas pendrive atau partition
yang terkena virus telah berjaya dibuang virusnya tetapi kesannya masih

lagi tidak hilang? Biasanya pendrive yang telah berjaya dibuang

virusnya masih lagi mempunyai kesan dimana setiap kali kita buat
"double click" akan terkeluar window yang bertajuk "open with"
Untuk mengatasinya ialah:

  1. Buka notepad
  2. Taip [autorun] (taip bermula kurungan [ sampai])
  3. save as sebagai autorun.inf kat mana-mana (dekstop pun boleh) danjangan lupa letak ".inf" dibelakang hujung nama fail tu.
  4. Copy, paste dan replace sahaja fail tu dalan pendrive atau partitionyang rosak tu.

Harap membantu hehe... Kalau tak membant juga tengok gambar kat atas tu hehe...

7 comments:

TMUkmkd said...

p.s folder pun boleh :) namakan folder tu autorun.inf

suka_haha said...

oo.. lagi-lagi? kalau ada sapa2 yang tau lagi bolehlah tambah hehe.. kita kongsi-kongsi bersama

Amirah Rashid said...

nk tnye, bahaya ke kalau keluar 'open with' tu? sbb my abang said mcm tu lg sng kena virus. btl ke?

suka_haha said...

oo.. bahaya atau tak tu saya tak tau.. tapi tu cuma cara nak kembalikan keadaan pendrive atau partition pada keadaan asal je.

Zulkarnein said...

Sedara, kalau nak disable terus pun boleh. Try google "Disable Autorun by Microsoft". Autorun ni juga boleh memperkenalkan virus ke PC kita.

khai said...

mcmn nak buat tu?contoh detail ble?hehehehehe!!x fhm la....

suka_haha said...

Sedara, kalau nak disable terus pun boleh. Try google "Disable Autorun by Microsoft". Autorun ni juga boleh memperkenalkan virus ke PC kita.