Cara-cara Nak Lajukan Pc Atau Laptop

Thursday, 25 March 2010




Kalau sebelum ni saya ada postkan cara-cara nak cepatkan masa logon tu hari ni pula saya nak postkan satu lagi cara untuk membuatkan window kita nampak kelihatan lebih laju lebih-lebih lagi semasa kita tekan butang start dekat bar kat bawah tu kotak yang akan keluar tu akan keluar dengan cepat. Kalau kita letakkan muose dekat all program, kotak yang akan keluar tu akan keluar dengan cepat sekali. Cara-caranya ialah dengan:

1. Start>run>taipkan regedit dalam kotak run tu.

2. Masuk pada bahagian My Computer>HKEY_CURRENT_USER>Control Panel>klik Dekstop.

3. Tukarkan nilai-nilai yang kelihatan tidak sama dengan nilai didalam gambar supaya menjadi sama dengan nilai dalam gambar. Perhatian!!! Pastikan anda buat salinan asal data-data yang sedia ada seperti dalam komputer anda terlebih dahulu sebelum membuat sebarang pertukaran nilai.

4. Selepas siap melakukan pertukaran nilai, restart komputer atau laptop. Rasailah perubahannya. Kelajuan ini hanya dimata semata-mata bukan dari performance hehe.. maksudnya kalau sebelum ni nak main game yang berat-berat pun tersangkut, selepas ubah setting ni pun tetap tersangkut-sangkut juga hehe...

Hanya untuk window xp sahaja ya!!! hehehe....

6 comments:

zaiMi said...

kelajuan di mata? first time aku dengar ayat ni. haha

suka_haha said...

laju dimata dihati tetap sama hehe... maksudnya klau sebelum ubah tu pc tu x leh support game yang berat, selepas ubah pun sama gak cuma bila kita tekan butang start all program. kotak-kotak tu akan keluar dengan cepat. itu je.. rasa macam laju je hehe...

Amirah Rashid said...

best2. nasib baik laptop ni still win xp :D
thanks!

Alai said...

Kira komputer saya ni boleh guna tip ni. Tetapi lama-lama macam tu juga jadinya(slow)

suka_haha said...

klau efect dari virus tu mungkinlah.. klau tau servis sendiri lg bagus senang nak buang virus sendiri.. klau yang tak tau servis sendiri tu kena guna duit pg kedai r hehehe....

suka_haha said...

kelajuan di mata? first time aku dengar ayat ni. haha