Nak On Pc atau Laptop Dengan Cepat

Wednesday, 17 March 2010



Sesiapa yang bosan bila menunggu laplopnye atau pc nya lambat ketika starting up tu boleh mempercepatkan tempoh masa starting up tu dengan mengubah suatu nili dalam registrynya. Cara-caranya ialah:


Start > taip regedit dalam kotak run> enter

Selepas tu masuk kat bahagian seperti kat bawah ni

HKEY_LOACAL_MECHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\ContentIndex

Selepas tu cari benda yang bernama "Startup Delay"


click 2 kali kat situ

Klik kat bahagian DECIMAL...

sekarang... default value ialah 480000

change value ke 40000....

Selepas tu restart pc atau laptop tu dan tengoklah perubahan semasa nak masuk tu hehe....

tip ni cumalah untuk window xp je. untuk window vista dengan seven saya tak jumpa lagi caranya..

23 comments:

SHADA WENTZ said...

waaa...baru na sonok. T__T

zaiMi said...

alah aku pakai win7. huhu

MofizPutra.com said...

thks, info berguna nih :)

suka_haha said...

time kasih ye ...
hehe.. kdg2 window 7 bgus gak cuma lbh krg sama dgn vista bnyk x support software lama.. hehe..

MofizPutra.com said...

salam tuan blog, g blog Apiez, ambik Award, blog ni menang Award..heheh

http://www.mofizputra.co.cc/2010/03/yeh-blog-aku-dapat-award.html

F U N F A B U L O S I T Y said...

dex betol2 hargai entry ni
best2!
tq matdin! ;D

ayie said...

haha..u nailed it again. thanks.

suka_haha said...

time ksih ye sume.. ad mase nnt sy post yg len lak dan leh wat pc lg laju xyah overclock pun hehe..

NARDtheNERD said...

dah try..tapi still lambat jugak~..nape eyk?..bleh x tukar jd 10 000?..hehe~

suka_haha said...

hehe.. yg tu x tau r.. x pnh try.. lambat mase mane ek?? klau x silap saya dye laju tu mase klua yg biru tu je yg ad tulis welcome tu. itu je yg laju kot. yg len2 mcm biasa je hehe.. klau dh kena virus lembab gak kot hehe...

~amalina~ said...

eem nak tanya taw x cmne nak shutdown PC @ laptop
dengan cepat..tq

suka_haha said...

yg tu x tau r.. x jumpe lg lak caeanya hehe.. time kasih ye sudi dtg sini...

noor afzan said...

good info..thanks 4 sharing..

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...

terima kasih..sgt berguna utk saya :)

abcmilo said...

info ini lagi best klau ade utk window 7.....

keyman said...

hoho

ツbieaz@bie Azreenaツ said...

waHhhh.....
info yang berguna nih (^^,)

That's Ron said...

nice blog! sila lawat balik...kalau sudi sila follow! tq

suka_haha said...

nice blog! sila lawat balik...kalau sudi sila follow! tq

suka_haha said...

eem nak tanya taw x cmne nak shutdown PC @ laptop
dengan cepat..tq

suka_haha said...

dah try..tapi still lambat jugak~..nape eyk?..bleh x tukar jd 10 000?..hehe~

suka_haha said...

sy nk window seven..

suka_haha said...

try r gune speed up my pc ke.. tune up utilities ke..