Selama Ni Matdin Buat Silap.. Kan Dah Kena Tegur

Sunday, 12 December 2010

Sapa yang tak pernah buat silap kan? huhu.. Setelah tak berapa lama matdin mula bermain-main dengan blog ni tak adalah banyak mana matdin tinggalkan komen kat blog lain berbanding blog yang dah lama tu. Selama matdin tinggalkan komen tak pernah pun orang tegur matdin sebab cara matdin komen tu macam tak betul kot. Tetapi beberapa hari lepas, matdin telah terima satu teguran yang sangat matdin suka sebenarnya hehe..(masuk tak dengan tajuk tu? kekeke..)

Unruk pengatahuan kesilapan yang matdin telah buat sebelum ni ialah pasal backup post. Korang boleh rujuk sini untuk baca dengan lebih lanjut. Sebenarnya matdin nak cerita pasal cara matdin tinggalkan komen pada blog-blog orang tu je hehe.. Sekarang ni matdin tengok ramai jugak yang tinggalkan komen macam matdin buat sebelum ni. Oleh sebab cara matdin tu matdin rasa macam salah, bukanya apa.. Sebab hari tu matdin ada terbaca satu entri kat blog seri yang membuat post pasal kasilapan yang selalu blogger lakukan termasuklah cara maninggalkan komen kat blog orang.

Sebenarnya matdin baru tahu ada cara lagi senang untuk tinggalkan link blog kita kat blog orang dan membolehkan kita mendapat backlink daripada blog orang lain. matdin ada juga terbaca dengan cara ini pr juga boleh dinaikkan tapi matdin tak tahulah sejauh mana kebenarannya sebab pr matdin dari dulu sama jer hehe..

Oleh sebab kesilapan matdin telah ditegur, Matdin nak tegur orang lain pulak hehe.. aci tak? hahaha... Selama ni matdin telah meninggalkan komen dengan menggunakan google id. Korang tahukan benda tu? Kalau tak tahu korang boleh tengok gambar kat bawah ni. Mesti korang tahu. Kalau korang tak tahu mana boleh tinggalkan komen kat blog orang selain cbox atau shoutmix kan?


Matdin rasa ramai blogger yang meninggalkan komen dengan menggunakan cara tu. Jadi matdin nak kongsikan apa yang matdin tahu setelah kena tegur hari tu pada orang ramai haha..



korang boleh menggunakan open id atau jugak name/URL jika ada (kat matdin punya xdela yang name/URL tak tahu kenapa) untuk meninggalkan url blog korang. Jadi dengan cara ni orang yang klik nama kita tu akan masukterus ke blog kita dari blog diorang. Ruang kosong pada open id tu ialah tempat untuk korang isikan url blog korang.

20 comments:

NARDtheNERD said...

malas nak ambik tau semua ni...
silap pun silap lahhh...
janji enjoy.


tapi kalau blog best. takpayah tinggal url pun orang datang jugak.

hehehehehe.

sukahaha said...

@NARDtheNERD
yela.. tapi matdin bukannya gedik hehehe.. kenala guna cara tinggalkan komen tu hehe..

seribahasa.com said...

nak adjust kotak komen buka dahboard - setting - comment

matdin said...

@seribahasa.com
! terima kasih kak.. jadi dah hehe..

me and my family said...

erkkk...gitu rupanya...

Belalang Hijau said...

tak pernah amik kisah pun hal2 tue sebab slalunya bila login blogger dia dah mmg auto sign-in utk komen...

sukahaha said...

@me and my family
macam tu r hehe..

matdin said...

@Belalang Hijau
memang la tapi kalau org klik nama belalang nanti kena masuk profile blogger belalang dlu. nanti backlink tu dari blogger la kot. matdin pun tak mahir sangat bab2 ni..

Yiedpozi said...

Woot... Tu dah ada pilihan nama & url. Kalau dulu, pengguna blogger je yang boleh komen. Now, blog ber'platform Wordpress pun boleh komen.

NARDtheNERD said...

siapa kata kena gedik.
darkbatman tu gedikk kaa?

hahahaha.

sukahaha said...

@Yiedpozi
yela.. matdin pun baru perasan benda tu.. mungkin sebab dah lama tak usha kat setting tu kot. tak taula memang dah ada tapi matdin jer yang tak sedar hehe..

sukahaha said...

@NARDtheNERD
aduh!! matdin tak cakap darkbatman gedikla.. apala naddy ni hahaha.. (golek-golek)

iszieylyanziy said...

owh,,hehe,,tao lme,,tp malas nk praktik,hehhe,,sengal x??haha :P

sukahaha said...

@iszieylyanziy
oo.. rugi r camtu..

Fahmi Raazali said...

huhu... biasa la baru2 nk mula nie.. kadang2 ada je buat silap...

hehe dpt ilmu baru arini pasal open id tu :-)

sukahaha said...

@Fahmi Raazali
wah!!! fahmi dtg yeay!!!2x

papabear said...

tak pe tu teguranyg membina :)

NARDtheNERD said...

tak paham ke??

tak perlu gedik pun bolehh buat blog glamour jugak.

contoh: darkbatman.
tak gedik tapi blogger hebatt.

nak kena terang satu satu baru paham ke????
hadoiiiii.

sukahaha said...

@papabear
yela.. tu yg matdin suke tu hehe.. boleh belajar dapatkan backlink lebih hehe..

sukahaha said...

@NARDtheNERD
naddy janganla marah hehehe...